PER QUÈ ESTIC A FAVOR DE LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA?

Per a entendre millor per què n'estic a favor, he buscat la diferència entre nació, país i estat i he arribat a aquesta conclusió:

    -Segons l'enciclopèdia espanyola, un País és una nació, província o territori.
    -Un País segons l'enciclopèdia catalana és un territori o població d'un Estat independent i/o     un territori propi d'una ètnia determinada.

Jo particularment i per acostar posicions i no entrar en matisos incòmodes, definiria País com,
        Un territori que té una entitat pròpia.

Així, i segons això, Catalunya és un País? Sí.

    -Segons l'enciclopèdia catalana, una Nació és una comunitat d'individus als quals uns vincles determinats però diversificables, bàsicament culturals i d'estructura econòmica, amb una història comuna, donen una fesomia pròpia, diferenciada i diferenciadora i una voluntat d'organització i projecció autònoma que, al límit, els porta a voler-se dotar d'institucions polítiques pròpies fins a construir-se en estat.
    -Segons l'enciclopèdia espanyola, una Nació és un conjunt d'habitants d'un mateix país, regits per un     mateix govern. I/o un conjunt de persones d'un mateix origen ètnic que, generalment, parlen el mateix idioma i tenen una tradició comuna.

Llavors jo definiria Nació com,
         El conjunt d'habitants d'un mateix País units per una mateixa història i que    comparteixen alguns trets característics com la llengua, la cultura o l'origen ètnic.

Aleshores, segons això, Catalunya és una Nació? Si.

M’agradaria ressaltar la definició d'Estat que dóna l’enciclopèdia espanyola perquè no té des:

-Un Estat és un país o domini d'un Príncep o Senyor de vassalls.

Per a variar un poc, he acabat a la Wikipedia;
Segons la Wikipedia espanyola, el concepte d'Estat difereix segons els autors, però alguns defineixen Estat com
    -El conjunt d'institucions que posseeixen la autoritat i potestat per establir les normes que regulen la societat i que tenen sobirania interna i externa sobre un territori determinat.
    L’Estat inclou el control de les institucions, Forces armades, administració pública, tribunals,policia...
Segons la Viquipèdia catalana, un Estat
    -És una àrea geogràfica delimitada i políticament independent, amb un govern propi que     s'atribueix un poder indiscutible sobre el territori i la població i amb capacitat per a participar en relacions internacionals amb d'altres estats
Així i segons això, Catalunya és un Estat? Doncs no ho sé.
A veure,
Catalunya és políticament independent? No sé que dir, podriem dir que en part sí, en part no...
Catalunya té un govern propi? Sí, però aquest govern no té un poder indiscutible sobre el territori i la població.
Catalunya té capacitat per participar en relacions internacionals amb altres estats? Jo crec que sì, el problema és que no la deixen.
Catalunya és una àrea geogràfica delimitada? Segons com es mire.
I aquí és on recau el problema. Geogràficament, Catalunya sí que està ben delimitada i per tant és un territori amb unes fronteres ben definides, però aquestes fronteres no són excloents. És a dir, que no han estat reconegudes per altres Estats i per tant de cara a l’exterior no existeixen. És a dir, que no poden impedir el pas a ningú que desitge entrar-hi.
És veritat que per ser un Estat sobirà no es necessari ser reconegut per les altres potències, però els Estats no reconeguts troben moltes dificultats per a participar en els tractats internacionals i mantenir relacions diplomàtiques amb ells.

Així i segons això, Catalunya és un Estat?
Home, jo crec que sí. Un estat xicotet, això sí, i de moment sense reconeixement (oficial) dels altres Estats.

Una volta acabats els tecnicismes m'agradaria donar la meva opinió més detallada sobre per què n'estic a favor de la independència de Catalunya:

Principalment és una qüestió  de llengua, d'història i de sentiment personal.

    ·El Govern Espanyol s'ha dedicat durant moltíssims anys a menysprear la nostra llengua, a     infravalorar-la,     tractant d'eliminar-la. Aquest punt és el que definitivament m’ha fet recapacitar     que ESPANYA (sí, no només el govern espanyol, sinó també la gran part de la població     espanyola), no vol que Catalunya siga diferent. No vol el català. No l’entén. No s’entén que     Catalunya vulga un encaix diferent a Espanya.
    Això que es demana no és un cas tan estrany: no molt lluny d’aquí tenim Suïssa, un país molt     més petit que Espanya, dividit en quatre regions, on a cada regió es parla una llengua diferent i     no sempre es coneix la llengua de les altres regions. On cada regió té un sistema de govern     diferent, sense intervenir en la resta. Però són un únic país.

    ·Històricament, Catalunya pertanyia a la Corona d'Aragó i no va ser fins el 1714, a causa de la     Guerra de Successió entre Borbons i Àustries que es va unificar el territori que Jaume I havia     conquerit i regnat, aleshores, Catalunya no sempre ha format part de l'”Estat Espanyol”.

    ·En temes personals, potser ja no tan tècnics ni històrics, sóc una persona políticament oberta     i n'estic a favor de que tots els ciutadans tinguen el dret a decidir en un referèndum legalment.
    Em sembla realment indignant que el govern d'un país indignifique Catalunya per lluitar pels     seus propis drets.

A banda de tot açò, em sembla bàrbar, que tot l'odi creat cap a Catalunya siga creat en major part, per culpa dels mitjans de comunicació, perquè no són altres sinó ells els qui agreugen la situació i creen l'odi dels ciutadans espanyols cap a Catalunya. Que sí, que el que esteu pensant és cert, cada canal, diari, ràdio, etc. tenen la seua pròpia línia editorial o ideologia, i molt respectables, i tant, però no crec que d'una cosa tan senzilla com donar la veu al poble per a que decidisca sobre la seua pròpia sobirania, que és el que suposa un estat democràtic, haja de ser moneda de canvi en les telecomunicacions, per a cridar l'atenció, per a guanyar un titular, per a, suposadament, agradar als lectors o ells sabran per a què.

Crec que així queda una bona reflexió sobre per què defense la independència de Catalunya.



ELVIRA OLIVER MARTÍNEZ, 1R BATX

No hay comentarios:

Publicar un comentario